sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Loppukateetti


Noniin on tullut aika loppukateetille ja antaa vinkkejä muille vaihtoon lähtijöille ja ennen kaikkea niille jotka miettivät Bilbaoon lähtöä. Kaupunkina Bilbao on Baskimaan suurin kaupunki ja siellä asuukin noin 350 000 asukasta, mutta sen metropolia alueella asuu noin miljoona asukasta. Pinta-alaltaan Bilbao ei ole suuren tuntuinen, mutta sitäkin sympaattisempi ja erittäin lämminhenkinen. Paikalliset ovat todella ystävällisiä ja auttavaisia, mutta englanninkielen taito ei todellakaan ole itsestään selvää edes nuoremman sukupolven osalta. Tästä ei kuitenkaan pidä lannistua tai antaa sen vaikuttaa päätökseen etteikö lähtisi Bilbaoon, koska paikalliset ovat erittäin kärsivällisiä ja pieni käsien heiluttelu auttaa kommunikoinnissa. Bilbaon keskustan kiertää helposti muutamassa päivässä ja ympäröivien vuorten näköalatasanteilta saa hyvän yleiskäsityksen kaupungin mittasuhteista ja etäisyyksistä. Paras tapa liikkua Bilbaossa on ehdottomasti kulkea jalan, raitsikalla ja metrolla. Metrokortin eli ”Barikin” saa ostettua kaikilta metroasemilta ja se maksaa 3 euroa. Yksi metromatka maksaa keskustan alueella 0,9e ja muille ”zoneille” matkustaminen oli muutaman kymmenen senttiä kalliimpaa. Keskustasta Sopelanan rannalle kestää noin 40 minuuttia, josta 30min menee metrossa. Barik-kortti käy kaikkiin paikallisliikenteen kulkuneuvoihin, bussiin, metroon ja raitsikkaan.



Normaali päivä alkaa Bilbaossa kahdeksan aikaan aamulla jolloin suurin osa pikku kaupoista avaa mellakkasuojat näyteikkunoiden edestä. Suomalaiseen lounasaikaan syödään vain nopeita pintxoja ja siemaillaan hivenen viiniä. Ensimmäinen kunnon ateria syödään yleensä klo 14 ja 16 välillä, jolloin suurin osa pitääkin siestaa, joka onkin hyvä muistaa jos suunnittelee lähtevänsä kaupungille shoppailemaan tai ruokailemaan. Yleensä ravintolat avaavat siestan jälkeen uudestaan seitsemän ja kahdeksan välillä illalla. Ravintoloita ja pikku pubeja Bilbaossa riittää ja niitä onkin mukava kierrellä, mitä kauniimpia ja ihmeellisimpiä pintxoja maistellen. Viikolla baarit ja pubit hiljenevät klo 12 aikaan, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta (Oker). Torstait ovat paikallisten ”pikku lauantai” jolloin etenkin nuoret kokoontuvat Calle Poza:lle pussikaljoineen pitämään ”botellon:ia”.  Bilbaon yöelämä virittäytyy torstaina viikonlopun koitoksiin ja se tarjoaakin kovemmillekin juhlijoille virikkeitä läpi viikonlopun aina pikkutunneille asti. Bilbao on yleisesti turvallinen kaupunki verrattuna Espanjan suurempiin kaupunkeihin kuten Barcelonaan tai Madridiin, mutta yö aikaan on hyvä pitää järki päässä. Muutamia yksittäisiä taskuvarkauksia kuulimme tapahtuneen muutamalle vaihtarille.



Bilbaosta käsin on helppo tehdä lyhyitä päivän automatkoja pohjois-Espanjan rannikoille, jotka tarjoavat sykähdyttäviä vuoristo maisemia ja sympaattisia pikku kyliä. Myös Ranska on ajomatkan päässä jos esimerkiksi haluaa käydä vertailemassa Ranskan Baskimaata espanjalaiseen Baskimaahan. Tietulleihin kannattaa varata käteistä ja etenkin kolikoita, mutta luottokortti käy myös maksamiseen. Yleisesti käteinen on ainut tapa käydä kauppaa Espanjassa. Kortilla maksaessa saa yleensä vain paheksuvia katseita tai jopa pahaenteistä käsien heiluttelua ”no, no, no” säestyksellä.

Turha tässä on enää suurempia lätistä, koska kaikkien vaihtokokemus on erilainen, mutta näillä pikku vinkeillä saa pientä käsitystä kuinka ”selvitä” Bilbaossa. Ympäristö tekee kaltaisekseen ja sopeutuminen Bilbaon vilskeeseen on helppoa pienen alku shokin jälkeen! Näihin kuviin ja tunnelmiin, peace and love!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti